SÓLSTAFIR, COWBOYS DE GEL I SUOR

marc presentacio

Esperat retorn de SÓLSTAFIR a Barcelona després de quatre anys. En aquella ocasió la banda actuava amb els xilens MAR DE GRISES com a bandes teloneres de la gira de SWALLOW THE SUN, aconseguint una discreta entrada a la sala Be Cool. Ara en canvi ens trobem un panorama molt diferent gràcies a l’èxit d’Svartir Sandar i el nou àlbum Ótta. Una important pujada de popularitat que els ha portat a la seva primera gira europea com a caps de cartell i nombrosos sold outs, un d’ells el d’aquesta nit de la que us parlem. La primera banda en pujar a l’escenari serien ESBEN AND THE WITCH, un atmosfèric trio anglès que va disposar de trenta minuts per presentar A New Nature, el seu tercer treball després de cinc anys. La seva actitud i influència punk (principalment provinent de la seva baixista i vocalista Rachel Davies) barrejada amb post-rock comptava amb fans dins del públic, però tot i així els hi va costar trencar la fredor dels presents, tret dels moments més potents com a ‘No Dog’ i les bones maneres del seu bateria Daniel Copeman. Com a curiositat, un cartellet ens avisava de què durant la gira han esgotat les còpies físiques de A New Nature a la paradeta de merchandising, situada fora de la sala per guanyar una mica més d’espai.

Setlist Esben And The Witch

Press Heavenwards!
Dig Your Fingers In
No Dog
The Jungle

Amb un ràpid canvi d’equip i una no tan ràpida entrada a l’escenari, OBSIDIAN KINGDOM s’encarregarien de multiplicar exponencialment la ja alta temperatura de la sala. Canviant la seva posició habitual amb ESBEN AND THE WITCH dins d’aquest tour pel fet de jugar en casa –com diria el teclista Zer0 Æmeour Íggdrasil, “llar, dolça llar”-, des del primer moment va ser notable la complicitat amb els seus seguidors, comptant fins i tot amb públic que venia principalment a veure’ls a ells. Mentre esperem novetats discogràfiques seves (podeu llegir l’entrevista que ens van oferir recentment fent click aquí per posar-vos al dia), Mantiis (i els remixos de Torn & Burnt) continua donant molt de si. El so no va acabar d’estar a l’altura (sobre tot a les parts més agressives), però la banda ho va suplir amb moltes ganes i intensitat en una mitja hora aproximada de repertori. Sense gaudir de la presència en viu de Fiar de FOSCOR (no oblideu que el nou disc Those Horrors Wither ja ha sortit i el presentaran el 7 de desembre a la sala Bikini) a ‘Awake Until Dawn’ com va succeïr al Ritval Cult Fest, en aquesta ocasió el moment més destacat va ser quan a la inquietud que provoca ‘Fingers In Anguish’ li va acompanyar la bogeria de ‘Ball-Room’, provocant un frenesí col·lectiu que encaixaria bé amb el seu genial videoclip. Bestial la seva entrega aquesta nit, semblant que s’anava de les mans un dels punts forts de la banda com és la seva enorme presència escènica.

obsidiankingdom

Setlist Obsidian Kingdom

And Then It Was (Oktopus remix)
Last of the Light
The Nurse (Larvae remix)
Awake Until Dawn (Necro Deathmort remix)
Cinnamon Balls
Endless Wall
Fingers In Anguish
Ball-Room
And Then It Was

Amb l’expectació de la intro ‘Náttfari’, SÓLSTAFIR començaven a totes amb ‘Köld’, una sorpresa trobar-nos amb aquest tros de tema tan aviat al repertori i que va sonar descomunal, amb un so -ara sí- de qualitat. Arribava el torn de sentir el nou disc Ótta en viu (títol que va donar per molts jocs de paraules entre els assistents), representat en primer lloc per la preciosa i primer single ‘Lágnaetti’, seguida de ‘Rismál’, on Aðalbjörn “Addi” Tryggvason ens va posar la pell de gallina demanant silenci per poder començar a cantar quasi murmurant l’inici de la cançó. Un tema que suposa tot un viatge emocional brutal i que només podia venir d’una banda tan única com són els islandesos. Tryggvason ha deixat enrere part de la seva fredor (i la seva abans característica ampolla de whisky, segons vaig sentir han deixat de beure als tours) mostrant-se irònic i divertit al llarg de l’actuació, presentant entre bromes a l’altre guitarrista Sæþór Maríus “Pjúddi” Sæþórsson, conegut com “El Gringo”. Tot seguit “El Gringo” –amb el seu barret de cowboy– arrancava les característiques notes amb el banjo de ‘Ótta’, que anava progressant fins al seu gran clímax. La velocitat i potència s’obria pas amb ‘Þín Orð’, fent que el calorós ambient de la sala es tornés encara menys respirable. La calma tornava amb ‘Dagmál’ i ‘Náttmál’ (brutal també la seva darrera part), deixant pas a una petita mirada enrere per ‘Svartir Sandar’, provocant molt de moviment en tota la sala després d’haver preguntat abans la traducció del títol en castellà (Black Sands en anglès) al públic, bromejar una mica sobre la seva terra materna i col·locar una senyera envoltant el micro. Amb cançons de tanta duració però que passen tan ràpidament sempre es fa estrany quan arriba el moment dels bisos quasi sense esperar-ho. Tryggvason ens oferia un tracte: tocarien cinc hores més si compraven tot el merchandising que portaven…i després d’aquesta nova mostra del seu peculiar sentit de l’humor, ‘Fjara’no podia faltar i va ser el primer bis. Una nova ocasió per emocionar-nos i fer com que nosaltres també sabem cantar en islandès, a la que va seguir com últim tema ‘Goddess Of The Ages’, que també tanca el tercer àlbum Köld. Irònicament en aquest moment l’aire condicionat de la sala va començar a funcionar, refredant la nostra suor en una cançó que va sonar impressionant; deixant-nos amb una pujada d’adrenalina com a punt final de tot un senyor concertàs i amb Tryggvason desbocat a la guitarra i lluint una gorra marinera. Una hora i quaranta-cinc minuts d’actuació plena d’entrega, qualitat, originalitat i emoció. Enormes!

Setlist Sólstafir

Náttfari (intro)
Köld
Lágnaetti
Rismál
Ótta
Þín Orð
Dagmál
Náttmál
Svartir Sandar

Fjara
Goddess Of The Ages

solstafir

SÓLSTAFIR + OBSIDIAN KINGDOM + ESBEN AND THE WITCH

25/11/2014, Sala Razzmatazz 3, Barcelona.

Promotor: Madness Live! Productions

Text: Dani Navarro

Fotos: Mary Carmen Lozano (Inside the City of Glass Photography)