BERRI TXARRAK SENSE LÍMITS

IMG_7658

Després d’una extensa gira pel sud-est asiàtic i la Xina, i d’acompanyar als seus germans RISE AGAINST per les Antípodes, celebrant el seu concert 1000 a Nova Zelanda, els BERRI TXARRAK començaven els concerts de presentació del seu darrer treball Infrasoinuak. Amb pràcticament cada concert seu sortim amb la mateixa sensació…com pot ser que cada actuació sigui encara més acollonant que l’anterior? En aquesta ocasió, ens trobem probablement amb el millor bolo dels BERRI que hem vist -i en portem uns quants…-, amb un brutal sold out a la sala 1 de Razzmatazz, fet gens fàcil tenint en compte que les seves visites a Catalunya són força habituals i que coincidia amb altres concerts tan destacats com el comiat dels RIOT PROPAGANDA. Gorka ens recordaria que les anteriors ocasions en què van tocar a Razz 1 van ser obrint per DEFTONES al 2006 i en aquella festa-presentació de Roadrunner/Kaiowas Records compartint escenari l’any 2011 amb CAVALERA CONSPIRACY i els desapareguts THE EYES. Avui dia, queda demostrat sobradament que BERRI TXARRAK té un lloc permanent entre els més grans sense deixar-se encasellar i arribant cada cop a més gent.

IMG_7625Mentre la sala s’anava omplint de mica en mica, L’HEREU ESCAMPA s’encarregarien d’anar escalfant l’ambient. Al duo de Manlleu li va costar una mica trencar amb la fredor inicial del public, i el dolent so del començament no va ajudar-hi precissament i es feia una mica estrany veure’ls en un escenari tan gran. Quan això va anar millorant segons pasaven els minuts, Carles i Guillem van aconseguir anar aixecant el concert combinant hits anteriors com ‘La feram’ amb les noves cançons de Pren la matinada i el seu explosiu còctel d’emo, punk i indie-rock.

IMG_7593Les nostres especulacions prèvies sobre el repertori no acabarien de ser encertades, ja que pronosticàvem una interpretació íntegra del nou disc per després trobar-nos amb una barreja de clàssics, com ja passaria a la presentació de Denbora da Poligrafo Bakarra a l’Apolo. BERRI TXARRAK, amb un teló enorme de fons en el qual es llegia Infra com a únic afegit a l’escenari, arrancarien amb els nous temes de Infrasoinuak, però no van trigar gaire a començar a alternar-los amb clàssics com ‘Izena, izena, ezina’, encadenant un tema enrere l’altre amb una fúria i entrega increïble que omplia l’escenari i es contagiava a un públic que estava al·lucinant. Ni més ni menys que dues hores i quart de concert es van marcar, amb un repertori magnífic en el qual els temes del darrer treball, des dels més tranquils com ‘Beude’ fins als més ràpids com ‘Sed Lex’ o ‘Hozkia’ encaixaven com un guant amb les cançons més conegudes dels de Lekunberri. Va haver-hi espai per les diferents cares de la banda, des dels ritmes més accessibles, alternatius i festius d”Spoiler!’, ‘Lemak, Aingurak’ o ‘Bigarren Itzala’ a la potència i melodia de ‘Libre’, ‘FAQ’ o un ‘Floklore’ dedicat a Vargas Llosa.

IMG_7700La versió de KOP ‘Sols el poble salva el poble’ tornaria a sonar i ser corejada per tothom, si bé la sorpresa va ser quan cap a la meitat del bolo es van aturar un moment per agafar aire, situar un parell de focus mirant cap al centre de l’escenari on apareixeria la poeta LAIA CARBONELL per recitar amb ells un poema que connectava amb la vaga feminista de feia uns dies així com ‘Assentiré de grat’ de Salvador Espriu, que ja va ser versionat pel seu estimat MIKEL LABOA. Com ja us imaginareu, la segona meitat i la recta final d’aquesta nit seria poc més que llegendària…des dels instants més metal·lers amb ‘Ikasten’ i ‘Oihu’ -moshpit inclòs- fins a ballar amb ‘Oreka’ lligada amb el ‘Kids’ dels MGMT -que per la reacció de Gorka, semblava que no era el cover previst-, cantar ‘Denak ez du balio’ fins quedar-te sense veu i gaudir de la nova ‘Katedral bat’ com a perfecte punt final i que ja fa olor de futur clàssic. Per nits de pura entrega com aquesta i per cançons que ja formen part de la nostra vida ens els estimem tant. Gràcies per una nit inolvidable, no canvieu mai!

IMG_7721

BERRI TXARRAK + L’HEREU ESCAMPA.
10/03/2018, Sala Razzmatazz 1, Barcelona.
Organitza: Only In Dreams / Panda Management.
Text: Dani Navarro.
Fotos: Willy.